Biografi

Anne-Karin Mikonaho är svampkonsulent, kock och operasångerska. Hon målar även porträtt och tavlor.

Bland engagemangen finns publiksuccéerna Glada änkan på Ystads teater (regi: Rickard Söderberg) och Billy Elliot på Malmö Opera.

13558941_10153785878102106_3524662494628859939_o
Glada änkan, Ystads teater. Foto: Andreas Paulsson

billlyelliot_hemsida

Operasångerskan Anne-Karin Mikonaho är dramatisk sopran och blev 2005 både Svenska Wagnersällskapets Bayreuth-stipendiat och Byggnads kulturstipendiat (då hon fick mottaga ett diplom överlämnat av dåvarande statsministern Göran Persson).

Skärmavbild 2014-05-08 kl. 21.04.20
Byggnads kulturstipendiater tillsammans med Göran Persson

Anne-Karin har utbildat sig vid bl a Sibelius-Akademin i Helsingfors och diplomutbildningen vid Escuela Superior de Música Reina Sofía i Madrid (där hon studerade för Kammersänger Tom Krause och för sina studieprestationer fick mottaga ett diplom i det kungliga palatset El Pardo överlämnat personligen av drottning Sofía av Spanien).

Skärmavbild 2014-05-08 kl. 21.04.30
Anne-Karin Mikonaho och drottning Sofía av Spanien

Radio och TV

Anne-Karin har varit sopransolist i bl a Sjostakovitj 14:e symfoni, bl a i direktsändning för radio och TV med the Lithuanian Chamber Orchestra dirigerad av maestro Stefan Lano. Hon har också framfört kammarmusik av Alban Berg i direktsändning för Radio Nacional de España.

Engagemang

Senast engagerad i publiksuccéerna Glada Änkan på Ystads teater (regi: Rickard Söderberg) och Billy Elliot på Malmö Opera.

Som frilanssångerska har Anne-Karin konserterat sedan 1993, främst i Sverige, men har också framträtt i Norge, Danmark, Finland, Litauen, Tyskland och Spanien (med recitaler bl a på Teatro Real och Auditorio Nacional). Hon har även haft äran att sjunga för kronprinsessan Victoria och prins Felipe av Spanien samt med Litauens kulturminister Vladimiras Prudnikovas. Hon sjöng  Orlofskys solo i Trettondagskonsert med bal på Göteborgsoperan och sjunger även Orlofskys aria på CD utgiven 2014.

Bland operarollerna finns Donna Anna (Finska Nationaloperan), Fiordiligi (Savonlinna) och Aida (Aspendos, Turkiet) m fl.

Anne-Karin har framträtt som solist i ett fullsatt Gran Teatre del Liceu (Barcelona), på Auditorio Nacional och Teatro Real (Madrid) samt i Finlandia-huset och på Finska Nationaloperan i Helsingfors. På Teatro Real har hon också framfört op. 10 av Schönberg tillsammans med bl a Rainer Schmidt (känd från Hagen-kvartetten). Hon har varit engagerad vid den internationella opera -och balettfestivalen Aspendos i Turkiet (som cover för Aida).

Hon har framfört Wesendonk-Lieder i Malmöoperans foajé med pianisten Elena Jordan och varit solist med Bergslagens kammarsymfoniker, framfört kabaréföreställningen ”Stadsmusikanterna från Bremen” med TRIO FRIMAN & STEFAN CLARIN, haft kammarmusikkonserter med TRIO FRIMAN samt romanskonserter med Pelle Östlund där bl a Vier letzte lieder av Strauss och Wesendonk-Lieder av Wagner stått på repertoaren.

Anne-Karin har varit engagerad vid Göteborgsoperan och har också haft engagemang vid Malmöoperan, Kungliga Operan i Stockholm och Musikteatern i Värmland. Hon är aktuell med arior ur opera och operett på CD med Hemvärnets Musikkår i Kristianstad.

Anne-Karin invigde och döpte Skånetrafikens nya pågatåg Birgit Nilsson.

sjunger
Anne-Karin Mikonaho förklädd till Birgit Nilsson
Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA